Søknad om norsk advokatbevilling for utenlandsk advokat
Advokatbevilling på bakgrunn av en tilsvarende rett i en annen EØS-stat, Sveits eller på grunnlag av en internasjonal avtale
Advokattilsynet kan utstede advokatbevilling til en med yrkeskvalifikasjoner fra utlandet på visse vilkår.
Utstedelse av advokatbevilling forutsetter at søker vil oppfylle forpliktelser knyttet til sikkerhetsstillelse, avklare spørsmål om regnskaps- og revisjonsplikt, samt betale bidrag til tilsynsmyndighetene.
Advokattilsynet vil i praksis behandle en slik søknad i to trinn. For å starte søknadsprosessen må søker samle etterspurt dokumentasjon som følger nedenfor og sende det til Advokattilsynet. Søknad om advokatbevilling bes sendt til Advokattilsynet pr. e-post til post@tilsynet.no. Alternativt kan dokumentene sendes inn pr. post.
Når Advokattilsynet har vurdert og kommet til at grunnvilkårene for å få advokatbevilling i § 4 første ledd er oppfylt, vil søker bli bedt om å sende inn nærmere opplysninger om arbeidsgiveren og arbeidsforholdet, samt avklare spørsmål knyttet til sikkerhetsstillelse og regnskaps- og revisjonsplikt. I tillegg må søker betale bidrag til Advokattilsynet og Advokatnemnda.
Advokatbevilling utstedes ikke uten at forannevnte forhold er avklart.
Mer informasjon om den toleddete prosessen finnes under «Vilkårene i advokatloven § 4 annet ledd».
Søknad om advokatbevilling med bakgrunn i tillatelse fra annen EØS-stat eller Sveits
Personer som har advokatbevilling i annen EØS-stat eller i Sveits og er statsborger i annen EØS-stat, Sveits eller person fra tredjeland som omfattes av borgerrettighetsdirektivet (direkiv 2004/38/EF) kan på nærmere vilkår få norsk advokatbevilling,
Relevant regelverk:
Kravet er at du godtgjør en tilsvarende rett i annen EØS-stat eller Sveits, dvs. at du innehar advokatbevilling og statsborgerskap i EØS-stat.
- Som dokumentasjon på dette, må følgende dokumentasjon innsendes:
- Attestert kopi av advokatbevilling. Attesterte kopier skal bekreftes av advokater, domstoler eller domstolliknende organer. For det tilfellet at advokatbevillingen ikke er på engelsk, svensk eller dansk må det også innsendes en autorisert oversettelse av bevillingen.
- Bekreftelse fra kompetent myndighet hvor det fremgår at søker innehar tillatelse til å utøve advokatvirksomhet og at myndigheten ikke har noen pågående sak mot søkeren (‘Certificate of good standing’).
- Attestert kopi av pass eller ID-kort som viser statsborgerskap. Attesterte kopier skal bekreftes av advokater, domstoler eller domstollignende organer.
- Utvidet ordinær politiattest: Dersom attesten er mottatt i Digipost skal den videresendes via Digipost til Tilsynsrådet for advokatvirksomhet. Er den mottatt i e-Boks eller Altinn skal den sendes gjennom e-Boks eller Altinn til post@tilsynet.no. Dersom attesten er mottatt i posten, må den oversendes Tilsynsrådet i original. Politiattesten skal ikke være eldre enn tre måneder. Politiattest kan ettersendes. Informasjon om hvordan du søker om politiattest finner du på politiets internettsider.
- Det er også et krav at bevillingssøker kan godtgjøre at ett av følgende to vilkår er oppfylt (utlikningstiltak):
- Faktisk og regelmessig utøvd advokatvirksomhet i Norge i minst tre år. Dette er aktuelt for personer som har drevet virksomhet som EØS-advokat eller sveitsisk advokat etter advokatloven § 66. Virksomheten må i hovedsak ha omfattet norsk rett. Kravet anses som hovedregel dokumentert dersom EØS-advokaten fremlegger arbeidsattest som nærmere beskriver EØS-advokatens arbeidsoppgaver og innen hvilke norske rettsområder vedkommende har jobbet innen.
- Bestått egnethetsprøve: Bestått en prøve i Norge som viser at vedkommende har tilstrekkelige kunnskaper i norsk rett (egnethetsprøve).
Språkkrav: Advokattilsynet kan kreve at bevillingssøkeren fremlegger dokumentasjon på at vedkommende innehar de språkkunnskapene som er nødvendige for å utøve advokatyrket. (yrkeskvalifikasjonsloven § 15 og yrkeskvalifikasjonsforskriften § 8-3).
Offisielle oversettelser av dokumenter der originalspråket ikke er engelsk eller et skandinavisk språk må følge med søknaden. Vi godtar kun oversettelser fra statsautorisert translatør.
Søknad om advokatbevilling med bakgrunn i tillatelse fra Sverige, Danmark, Finland og Island
Personer med advokatbevilling fra Sverige, Danmark, Finland eller Island kan søke om norsk advokatbevilling reglene i advokatforskriften §§ 64 og/eller 65.
Det vises til punkt 1 i ‘Søknad om advokatbevilling med bakgrunn i tillatelse fra annen EØS-stat eller Sveits’ hvor det fremgår hvilken dokumentasjon som skal legges ved søknaden.
Det gis unntak fra å gjennomføre utlikningstiltak for personer med yrkeskvalifikasjoner fra Sverige, Danmark, Finland og Island, ut 2025. Se punkt 2 i ‘Søknad om advokatbevilling med bakgrunn i tillatelse fra annen EØS-stat eller Sveits’.
Søknad om advokatbevilling med bakgrunn i tillatelse Storbritannia
Personer med advokatbevilling fra Storbritannia kan søke om norsk advokatbevilling etter reglene i yrkeskvalifikasjonsforskriften kapittel 11, jf. advokatforskriften § 65 første ledd.
I tillegg kan Advokattilsynet stille krav om bestått egnethetsprøve som viser at vedkommende har tilstrekkelige kunnskaper innen norsk rett, jf. advokatforskriften § 65 fjerde ledd.
Det vises til punkt 1 i ‘Søknad om advokatbevilling med bakgrunn i tillatelse fra annen EØS-stat eller Sveits’ hvor det fremgår hvilken dokumentasjon som skal legges ved søknaden.
Bevillingssøker fra annen stat som ikke omfattes av en internasjonal avtale
For personer som ikke omfattes av en internasjonal overenskomst eller yrkeskvalifikasjonsloven, kan vedkommende søke om norsk advokatbevilling dersom vilkårene i advokatloven § 4 er oppfylt, jf. advokatforskriften § 63.
Utenlandsk juridisk utdanning vil kunne godkjennes dersom advokatbevillingssøkeren har adgang til å bruke tittelen jurist på grunnlag av utenlandsk juridisk utdanning, jf. advokatforskriften § 61.
Informasjon om adgang til å bruke juristtittelen på grunnlag av utenlandsk juridisk utdanning følger her.
Ta kontakt med Advokattilsynet for ytterligere informasjon.