Søknad om advokatbevilling på grunnlag av utdanning fra norsk universitet
Ny ordning
Advokatloven og ny advokatforskrift trådte i kraft den 01.01.2025. Etter det nye regelverket må alle som skal starte opp advokatvirksomhet søke om advokatbevilling, og adgangen til å ha en såkalt «passiv» eller «sovende» bevilling er falt bort.
Den som søker om advokatbevilling for første gang må godtgjøre blant annet relevant juridisk utdanning, juridisk praksis og å ha bestått advokatkurset. Videre må søker fremlegge en utvidet ordinær politiattest. Søker skal i tillegg godtgjøre at vedkommende vil oppfylle forpliktelser knyttet til sikkerhetsstillelse, avklare spørsmål om regnskaps- og revisjonsplikt, samt betale bidrag til tilsynsmyndighetene.
Den som har fått innvilget advokatbevilling etter det gamle regelverket og vil starte opp advokatvirksomhet etter at advokatloven trådte i kraft, må også søke om ny advokatbevilling etter det nye regelverket. En slik søknad følger en forenklet prosess. Søkeren må ikke på nytt dokumentere at vedkommende oppfyller kravene til utdanning, praksis, prosedyreerfaring og advokatkurs, men må som andre søkere fremlegge en utvidet ordinær politiattest. Søkeren må også avklare spørsmål knyttet til sikkerhetsstillelse og regnskaps- og revisjonsplikt, samt betale bidrag.
Hovedtrekkene i det nye regelverket:
Søknad om advokatbevilling – førstegangssøkere
Personer som søker om advokatbevilling for første gang, må ved søknaden dokumentere at alle vilkårene i advokatloven § 4 første ledd er oppfylt. Dette dreier seg i hovedsak om krav knyttet til juridisk utdanning, juridisk praksis, advokatkurs og vandel. Søkere som påberoper seg praksis som advokatfullmektig må i tillegg dokumentere prosedyreerfaring som beskrevet i advokatforskriften §§ 2 og 3. Videre skal alle søkere godtgjøre at de vil oppfylle advokatlovens forpliktelser knyttet til sikkerhetsstillelse, avklare spørsmål om regnskaps- og revisjonsplikt, samt betale bidrag, se lovens § 4 annet ledd. Søknad om advokatbevilling kan først innvilges når alle vilkårene som er nevnt i § 4 er oppfylt.
Advokattilsynet vil i praksis behandle en slik søknad i to trinn. For å starte søknadsprosessen må skjemaet «Søknad om advokatbevilling» fylles ut og sendes inn til Advokattilsynet med etterspurt dokumentasjon. Når Advokattilsynet har vurdert og kommet til at grunnvilkårene for å få advokatbevilling i § 4 første ledd er oppfylt, vil søker bli bedt om å sende inn nærmere opplysninger om arbeidsgiveren og arbeidsforholdet, samt avklare spørsmål knyttet til sikkerhetsstillelse og regnskaps- og revisjonsplikt. I tillegg må søker betale bidrag til Advokattilsynet og Advokatnemnda. Mer informasjon om hva en slik søknad må inneholde og hvordan denne søknadsprosessen er lagt opp finner du her.
Søknad om ny advokatbevilling - forenklet prosess
Når en som tidligere har fått utstedt advokatbevilling søker om ny bevilling er søknadsprosessen forenklet, se advokatloven § 6. Etter bestemmelsens første ledd må søker i slike tilfeller kun godtgjøre at vilkårene i lovens § 4 første ledd bokstav d, e, f og § 4 annet ledd er oppfylt. Disse søkerne må altså i utgangspunktet kun fremlegge en utvidet ordinær politiattest, avklare spørsmål om sikkerhetsstillelse og regnskaps- og revisjonsplikt, samt betale bidrag. Nærmere informasjon om slike søknader finner du her.
Søknad om ny advokatbevilling etter tilbakekall m.m.
Den som søker om ny advokatbevilling etter at tidligere bevilling har falt bort etter advokatloven § 14 bokstav c, d eller e, eller etter vedtak om tilbakekall etter lovens § 15, må godtgjøre at vilkårene i § 4 første ledd bokstav d, e, f og § 4 annet ledd er oppfylt, jf. § 6 første ledd. I tillegg må det godtgjøres at det ikke lenger foreligger forhold som gir grunnlag for bortfall eller tilbakekall. Se advokatloven § 6 andre ledd. Advokattilsynet legger til grunn at bestemmelsen også omfatter den som søker om ny advokatbevilling etter tilbakekall av advokatbevilling, der tilbakekallsvedtaket er fattet med hjemmel i domstolloven § 230 første ledd nr. 1-4. Nærmere informasjon finner du i her.
Førstegangssøkere
Det er søker selv som skal sende inn søknad om advokatbevilling. Søknaden skal sendes til Advokattilsynet pr. post til følgende adresse:
Advokattilsynet
Postboks 720 Sentrum
0106 OSLO
Søknad kan først inngis når alle vilkårene for å få advokatbevilling er oppfylt, herunder kravet til praksistid.
Vilkårene i advokatloven § 4 første ledd
Ved førstegangs søknad om advokatbevilling skal Advokattilsynets søknadsskjema benyttes. Vi ber deg påse at alle nødvendige felter i skjemaet fylles ut og at informasjonen er korrekt. I tillegg ber vi om at følgende dokumentasjon oversendes:
- Vitnemål, master i rettsvitenskap eller juridisk embetseksamen - Sendes som lenke via Vitnemålsportalen med kode til post@tilsynet.no. Eventuelt må kopi av vitnemålet sendes pr. post. Kopien skal være bekreftet «rett kopi» av praktiserende advokat, ansatt i domstol eller domstollignende organ, med sted, dato og signatur (fullt navn). Dersom du tidligere har vært advokatfullmektig, er det ikke nødvendig å sende inn vitnemålet på nytt.
- Attester fra arbeidsgivere for de arbeidsforholdene som påberopes til oppfyllelse av kravet til to års praksis (praksiskravet), jf. advokatloven § 4 første ledd bokstav b. Attesten skal opplyse om stillingsprosenten, arbeidets karakter og varighet, samt om det har eller ikke har vært fravær utover en måned fra arbeidet, for eksempel permisjoner eller sykmeldinger.
- Vitnemål fra advokatkurset.
- Utvidet ordinær politiattest etter politiregisterloven § 40 og § 41 nr. 2 - Dersom attesten er mottatt i Digipost skal den videresendes via Digipost til Advokattilsynet. Er den mottatt i e-Boks eller Altinn skal den sendes gjennom e-Boks eller Altinn til post@tilsynet.no. Dersom attesten er mottatt i posten, skal den oversendes Advokattilsynet i original. Politiattesten skal ikke være eldre enn en måned på søknadstidspunktet. Politiattest kan ettersendes. Informasjon om hvordan du søker om politiattest finner du på politiets nettsider.
- Søkere som påberoper seg praksis som advokatfullmektig må også sende inn dokumentasjon for prosedyreerfaring. Søker må sende inn rettsbøker og dommer i sakene han/hun har prosedert til oppfyllelse av prosedyrekravet, jf. advokatforskriften § 2 annet ledd. Rettsbøker og dommer skal innsendes i sin helhet, men sensitivt innhold må vurderes sladdet. Saksnummer skal alltid fremgå. Hvis en sak har gått over til forliksforhandlinger, og rettsboken ikke angir tidspunkt for når dette skjedde, må du innhente en særskilt bekreftelse fra retten der tidspunktet fremkommer. Dersom du påberoper deg rettssakseksamen etter advokatforskriften § 3, skal det sendes inn dokumentasjon fra kursarrangøren på at slik eksamen er gjennomført og bestått.
I de tilfellene Advokattilsynet mottar en mangelfull søknad eller vedlegg som ikke er i tråd med ovennevnte krav, vil søker bli bedt om å utbedre manglene. Behandlingen av søknaden blir stilt i bero inntil forholdet er ordnet.
Vi gjør oppmerksom på at dersom det gis uriktige opplysninger eller mangelfulle opplysninger i søknaden eller dens vedlegg, vil dette kunne få betydning for vurderingen av søknaden.
Særlig om prosedyrekravet for advokatfullmektiger
Søkere som påberoper seg praksis som advokatfullmektig må godtgjøre prosedyreerfaring som beskrevet i advokatforskriften §§ 2 og 3, jf. advokatloven § 4 tredje ledd bokstav c. Kravet om dokumentasjon av prosedyreerfaring gjelder ikke for bevillingssøkere med minst ett års praksis som dommer eller dommerfullmektig eller minst ett års praksis i en stilling ved påtalemyndigheten der behandling av rettssaker inngår som en vesentlig del av arbeidsoppgavene. Tilsvarende gjelder for bevillingssøkere med minst ett års erfaring som rettsfullmektig i Trygderetten.
Etter advokatforskriften § 2 annet ledd skal advokatfullmektigen ha ført minst tre saker som har gitt tilfredsstillende prosedyreerfaring. Én av sakene skal være en hovedforhandling eller et rettsmøte til sluttbehandling i sivil sak av minst en halv dags varighet. De to øvrige sakene kan i tillegg være hovedforhandling i straffesak, rettsmekling, sak med forhandlingsmøte for Barneverns- og helsenemnda, sak med muntlig høring for Konkurranseklagenemnda eller en annen sak godkjent av Advokattilsynet. Én av de to øvrige sakene kan erstattes med en bestått rettssakseksamen, se nærmere forskriften § 3.
For at Advokattilsynet skal godkjenne en sak til oppfyllelse av prosedyrekravet, må saken ha vært prosedert av advokatfullmektigen i egenskap av å være fullmektig, og på vegne av en advokat vedkommende har vært autorisert for, jf. advokatloven § 11 og § 12. En advokatfullmektig kan bare yte bistand på vegne av en prinsipal, og prinsipalen er ansvarlig for arbeidet fullmektigen gjør i den enkelte sak, se § 12 annet ledd. Vi understreker viktigheten av å påse at autorisasjon er gitt før advokatfullmektigen opptrer i rettergang på vegne av en prinsipal.
Straffesaker: Straffesaker vil ikke bli godkjent dersom søker har opptrådt som forsvarer etter alternativet «annen skikket person» i straffeprosessloven § 95 annet ledd annet punktum. Dersom det ikke fremgår av rettsbok og dom at saken er gjennomført av advokatfullmektigen på vegne av sin prinsipal (advokat v/advokatfullmektig), skal kopi av domstolens oppnevnelse vedlegges søknaden. For det tilfellet at det ikke foreligger en oppnevning fra retten fordi oppdraget er utført som privat antatt forsvarer, må det innhentes en bekreftelse fra dommeren i saken på at prinsipalen har vært forsvarer, og at fullmektigen har opptrådt på dennes vegne.
Rettsmeklinger: Som dokumentasjon for gjennomført rettsmekling må rettsmeklingsprotokoll og eventuell kjennelse i saken vedlegges søknaden. Dersom en rettsmekling går videre til hovedforhandling eller sluttbehandling, vil dette bli vurdert samlet som én sak.
Delte saker: Delte saker sak kan godkjennes etter en konkret vurdering av sakens omfang og kompleksitet, og hvilke oppgaver advokatfullmektigen har utført. Det skal sendes inn en egen redegjørelse fra prinsipal for hvilke deler av forhandlingen fullmektigen har gjennomført (innledningsforedrag, vitneavhør og prosedyre), og hvor lenge hver del varte.
Saksforberedende rettsmøter: Saksforberedende rettsmøter vil som utgangspunkt ikke bli godkjent til oppfyllelse av prosedyrekravet. Dersom det er gjennomført muntlige forhandlinger i hovedforhandlings form av en viss varighet, kan et saksforberedende møte etter en konkret vurdering likevel bli godkjent. Som dokumentasjon må rettsbok og kjennelse vedlegges søknaden. Saksforberedende rettsmøter godkjennes ikke som egne saker ved siden av hovedforhandling i samme sak.
Særlig om «annen juridisk praksis»
Praksis i minst to år som rettsfullmektig i Trygderetten, juridisk utreder i domstolene eller sysselmester eller assisterende sysselmester på Svalbard, kan godkjennes fullt ut som oppfyllelse av praksiskravet. Tilsvarende gjelder praksis i annen særlig relevant stilling. Se advokatforskriften § 4 første ledd. Adgangen til å godkjenne praksis fra annen særlig relevant stilling fullt ut, er en snever unntaksregel.
Etter bestemmelsens annet ledd kan praksis i andre juridiske stillinger godkjennes som delvis oppfyllelse av praksiskravet med inntil ett år. I praksis er utgangspunktet at erfaringstiden bare godskrives delvis, som hovedregel halvparten av tiden vedkommende har stått i stillingen.
Overgangsregel - praksiskravet
Den som har oppfylt vilkårene for å få advokatbevilling før advokatloven trådte i kraft, kan få godkjent søknad om advokatbevilling i medhold av domstolloven § 220 andre ledd slik bestemmelsen lød før advokatloven trådte i kraft. Slik søknad må sendes til Advokattilsynet innen ett år etter at advokatloven har trådt i kraft. Se advokatloven § 73 første ledd.
Stilling som universitetslærer i rettsvitenskap oppfylte praksiskravet etter det tidligere regelverket (domstolloven § 220 annet ledd bokstav d). Personer som kan dokumentere å ha hatt to års praksis som universitetslærer før advokatloven trådte i kraft, kan altså søke om advokatbevilling under henvisning til overgangsregelen.
Vilkårene i advokatloven § 4 annet ledd
Når Advokattilsynet har vurdert opplysningene som fremkommer av søknadsskjemaet med tilknyttet dokumentasjon, og kommet til at vilkårene i § 4 første ledd er oppfylt, vil du bli tilskrevet og bedt om å gi nærmere opplysninger om arbeidsgiver og arbeidsforholdet. Du vil samtidig bli bedt om å ordne sikkerhetsstillelse etter advokatloven § 5. Plikten til å stille sikkerhet gjelder imidlertid ikke advokater som er ansatt i stat eller kommune, og som kun utfører oppdrag for sin arbeidsgiver, jf. § advokatforskriften § 73 tredje ledd. Videre må du opplyse om du skal ha ansvar for gjennomføringen av regnskaps- og revisjonsplikten etter loven § 42 annet ledd eller sende inn søknad om fritak fra dette ansvaret i medhold av advokatforskriften § 29. Du vil også få tilsendt faktura for betaling av bidrag etter lovens § 60. Når disse forholdene er avklart og bidraget er betalt vil Advokattilsynet innvilge søknad. Nærmere opplysninger om denne delen av søknadsprosessen følger nedenfor.
Du må oppgi følgende opplysninger om arbeidsgiver:
• Firmanavn
• Organisasjonsnummer
• Firmaadresse
• Ditt telefonnummer (mobil)
• Din private e-postadresse og e-postadressen på jobben.
• Informasjon om du skal være advokat i advokatforetak, internadvokat eller organisasjonsadvokat
Plikten til å stille sikkerhet
En advokat skal stille sikkerhet for erstatningsansvar som advokaten kan pådra seg under utøvelsen av advokatvirksomheten, jf. advokatloven § 4 annet ledd, jf. § 5.
Sikkerheten stilles ved at et foretak som nevnt i advokatforskriften § 17 første ledd gir en erklæring (sikkerhetsstillelse) til Advokattilsynet. Sikkerheten skal være minst 5.000.000 kroner. For nærmere opplysninger om sikkerhetsstillelse vises det til advokatforskriften kapittel 5.
Advokater som er ansatt i stat eller kommune, og som kun utfører oppdrag for sin arbeidsgiver, plikter ikke å stille sikkerhet, jf. advokatforskriften § 73 tredje ledd. Det må ikke lenger søkes om dispensasjon fra plikten til å stille sikkerhet.
Regnskapsplikt
Etter det nye regelverket er advokatforetakene regnskapspliktige etter regnskapsloven og plikter å ha revisor og sørge for at årsregnskap revideres i samsvar med revisorloven. Advokatene i foretaket har ansvaret for gjennomføringen av regnskaps- og revisjonsplikten. Det vises til advokatloven § 42 første og annet ledd. Se også advokatforskriften § 36 om advokatenes plikt til årlig rapportering til Advokattilsynet.
Advokattilsynet kan etter søknad frita en ansatt advokat fra ansvaret for gjennomføringen av regnskapsplikten etter advokatloven § 42. Se advokatforskriften § 29. Fritak fra dette ansvaret gir også fritak fra plikten til å rapportere til Advokattilsynet etter advokatforskriften § 36, jf. bestemmelsens fjerde ledd. Advokaten som får fritak, skal avgi en erklæring til Advokattilsynet.
Vi gjør oppmerksom på at det ikke gis fritak fra ansvaret for gjennomføringen av regnskaps- og revisjonsplikten for en som er eier av eller styremedlem i advokatforetaket, eller som er oppnevnt som foretakets hvitvaskingsansvarlig. Det gis heller ikke fritak dersom advokaten håndterer klientmidler på vegne av foretaket, jf. advokatforskriften § 29 første ledd, annet punktum.
Skjemaet «Søknad om fritak fra regnskapsplikten» finner du her. Dersom vilkårene for å gi fritak fra dette ansvaret ikke er oppfylt, eller Advokattilsynet ikke mottar søknad om fritak, vil advokaten bli registrert med ansvar for gjennomføringen av regnskapsplikten etter advokatloven § 42 annet ledd.
Plikten til å betale bidrag til Advokattilsynet og Advokatnemnda
Når Advokattilsynet har mottatt ovennevnte opplysninger vil Statens innkrevingssentral sende deg en faktura for betaling av bidrag til Advokattilsynet og Advokatnemnda. Dersom advokatbevillingen innvilges etter 1. juli betales kun halvt bidrag for det aktuelle året, jf. advokatforskriften § 15 annet ledd. Mer informasjon om det årlige bidraget som skal betales til Advokattilsynet og Advokatnemnda finner du her.
Mer om søknad om ny advokatbevilling - forenklet prosess
Informasjon til deg som søker om advokatbevilling etter advokatloven § 6 første ledd
Ved søknad om ny advokatbevilling må du godtgjøre at vilkårene i advokatloven § 4 første ledd bokstav d, e og f og § 4 annet ledd er oppfylt.
Ved slik søknad benyttes ikke Advokattilsynets søknadsskjema «Søknad om advokatbevilling». Søknaden kan sendes Advokattilsynet pr. e-post eller post.
I søknaden må du oppgi følgende opplysninger:
• Ditt navn
• Fødselsnummer
• Firmanavn
• Organisasjonsnummer
• Firmaadresse
• Ditt telefonnummer (mobil)
• Din private e-postadresse og e-postadressen på jobben.
• Informasjon om du skal være advokat i advokatforetak, internadvokat eller organisasjonsadvokat
Utvidet ordinær politiattest
Ved søknad om ny advokatbevilling skal det også sendes inn utvidet ordinær politiattest etter politiregisterloven § 40 og § 41 nr. 2, jf. advokatloven § 6 første ledd.
Informasjon om hvordan du søker om politiattest finner du på politiets nettsider.
Dersom du mottar politiattesten i Digipost skal den videresendes via Digipost til Advokattilsynet. Er den mottatt i e-Boks eller Altinn skal den sendes gjennom e-Boks eller Altinn til post@tilsynet.no. Dersom attesten er mottatt i posten, skal den oversendes Advokattilsynet i original. Politiattesten skal ikke være eldre enn en måned på søknadstidspunktet. Politiattest kan ettersendes.
Vilkårene i advokatloven § 4 første ledd bokstav e og f
Det er et vilkår for å få innvilget søknad om ny advokatbevilling at det ikke foreligger forhold som ville medført at advokatbevillingen ville ha bortfalt eller blitt tilbakekalt eller suspendert etter advokatloven §§ 14, 15 eller 16. Søker må heller ikke ha blitt ilagt forbud mot å yte rettslig bistand etter advokatloven § 70. Se advokatloven § 6 første ledd. Vi ber om at du i søknaden kommenterer hvorvidt vilkårene i advokatloven § 4 første ledd bokstav e og f er oppfylt.
Plikten til å stille sikkerhet
En advokat skal stille sikkerhet for erstatningsansvar som advokaten kan pådra seg under utøvelsen av advokatvirksomheten, jf. advokatloven § 4 annet ledd, jf. § 5.
Sikkerheten stilles ved at et foretak som nevnt i advokatforskriften § 17 første ledd gir en erklæring (sikkerhetsstillelse) til Advokattilsynet. Sikkerheten skal være minst 5.000.000 kroner. For nærmere opplysninger om sikkerhetsstillelse vises det til advokatforskriften kapittel 5.
Plikten til å stille sikkerhet gjelder ikke advokater som er ansatt i stat eller kommune, og som kun utfører oppdrag for sin arbeidsgiver, jf. § advokatforskriften § 73 tredje ledd. Det må ikke lenger søkes om dispensasjon fra plikten til å stille sikkerhet.
Regnskapsplikt
Etter det nye regelverket er advokatforetakene regnskapspliktige etter regnskapsloven og plikter å ha revisor og sørge for at årsregnskap revideres i samsvar med revisorloven. Advokatene i foretaket har ansvaret for gjennomføringen av regnskaps- og revisjonsplikten. Det vises til advokatloven § 42 første og annet ledd. Se også advokatforskriften § 36 om advokatenes plikt til årlig rapportering til Advokattilsynet.
Advokattilsynet kan etter søknad frita en ansatt advokat fra ansvaret for gjennomføringen av regnskapsplikten etter advokatloven § 42. Se advokatforskriften § 29. Fritak fra dette ansvaret gir også fritak fra plikten til å rapportere til Advokattilsynet etter advokatforskriften § 36, jf. bestemmelsens fjerde ledd. Advokaten som får fritak, skal avgi en erklæring til Advokattilsynet.
Vi gjør oppmerksom på at det ikke gis fritak fra ansvaret for gjennomføringen av regnskaps- og revisjonsplikten for en som er eier eller styremedlem i advokatforetaket, eller som er oppnevnt som foretakets hvitvaskingsansvarlig. Det gis heller ikke fritak dersom advokaten håndterer klientmidler på vegne av foretaket, jf. advokatforskriften § 29 første ledd, annet punktum.
Skjemaet «Søknad om fritak fra regnskapsplikten» finner du her. Dersom vilkårene for å gi fritak fra dette ansvaret ikke er oppfylt, eller Advokattilsynet ikke mottar søknad om fritak, vil advokaten bli registrert med ansvar for gjennomføringen av regnskapsplikten etter advokatloven § 42 annet ledd.
Plikten til å betale bidrag til Advokattilsynet og Advokatnemnda
Når Advokattilsynet vurderer at de øvrige vilkårene for å få advokatbevilling er oppfylt vil Statens innkrevingssentral sende deg en faktura for betaling av bidrag til Advokattilsynet og Advokatnemnda. Dersom advokatbevillingen innvilges etter 1. juli betales kun halvt bidrag for det aktuelle året, jf. advokatforskriften § 15 annet ledd. Mer informasjon om det årlige bidraget som skal betales til Advokattilsynet og Advokatnemnda finner du her.
Mer om søknad om ny advokatbevilling etter tilbakekall m.m.
Informasjon til deg som søker om ny advokatbevilling etter at bevilling har falt bort eller er tilbakekalt.
I slike tilfeller må søker godtgjøre at vilkårene i advokatloven § 4 første ledd bokstav d, e og f og § 4 annet ledd er oppfylt. Det må i tillegg godtgjøres at det ikke lenger foreligger forhold som gir grunnlag for bortfall eller tilbakekall. Se advokatloven § 6 første og annet ledd.
Ved søknad om ny advokatbevilling etter advokatloven § 6 første og annet ledd benyttes ikke Advokattilsynets søknadsskjema «Søknad om advokatbevilling». Søknaden kan sendes Advokattilsynet pr. e-post eller post.
I søknaden må du oppgi følgende opplysninger:
• Ditt navn
• Fødselsnummer
• Firmanavn
• Organisasjonsnummer
• Firmaadresse
• Ditt telefonnummer (mobil)
• Din private e-postadresse og e-postadressen på jobben
• Informasjon om du skal være advokat i advokatforetak, internadvokat eller organisasjonsadvokat
Utvidet ordinær politiattest
Ved søknad om ny advokatbevilling skal det også sendes inn utvidet ordinær politiattest etter politiregisterloven § 40 og § 41 nr. 2, jf. advokatloven § 6 første ledd.
Informasjon om hvordan du søker om politiattest finner du på politiets nettsider.
Dersom du mottar politiattesten i Digipost skal den videresendes via Digipost til Advokattilsynet. Er den mottatt i e-Boks eller Altinn skal den sendes gjennom e-Boks eller Altinn til post@tilsynet.no. Dersom attesten er mottatt i posten, skal den oversendes Advokattilsynet i original. Politiattesten skal ikke være eldre enn en måned på søknadstidspunktet. Politiattest kan ettersendes.
Vilkårene i advokatloven § 4 første ledd bokstav e og f
Det er et vilkår for å få innvilget søknad om ny advokatbevilling at det ikke foreligger forhold som ville medført at advokatbevillingen ville ha bortfalt eller blitt tilbakekalt eller suspendert etter advokatloven §§ 14, 15 eller 16. Søker må heller ikke ha blitt ilagt forbud mot å yte rettslig bistand etter advokatloven § 70. Vi ber om at du i søknaden kommenterer hvorvidt vilkårene i advokatloven § 4 første ledd bokstav e og f er oppfylt.
Ved søknad om ny advokatbevilling etter tilbakekall m.m. må det i tillegg godtgjøres at det ikke lenger foreligger forhold som gir grunnlag for bortfall eller tilbakekall, jf. § 6 annet ledd.
Plikten til å stille sikkerhet
En advokat skal stille sikkerhet for erstatningsansvar som advokaten kan pådra seg under utøvelsen av advokatvirksomheten, jf. advokatloven § 4 annet ledd, jf. § 5.
Sikkerheten stilles ved at et foretak som nevnt i advokatforskriften § 17 første ledd gir en erklæring (sikkerhetsstillelse) til Advokattilsynet. Sikkerheten skal være minst 5.000.000 kroner. For nærmere opplysninger om sikkerhetsstillelse vises det til advokatforskriften kapittel 5.
Plikten til å stille sikkerhet gjelder ikke advokater som er ansatt i stat eller kommune, og som kun utfører oppdrag for sin arbeidsgiver, jf. § advokatforskriften § 73 tredje ledd. Det må ikke lenger søkes om dispensasjon fra plikten til å stille sikkerhet.
Regnskapsplikt
Etter det nye regelverket er advokatforetakene regnskapspliktige etter regnskapsloven og plikter å ha revisor og sørge for at årsregnskap revideres i samsvar med revisorloven. Advokatene i foretaket har ansvaret for gjennomføringen av regnskaps- og revisjonsplikten. Det vises til advokatloven § 42 første og annet ledd. Se også advokatforskriften § 36 om advokatenes plikt til årlig rapportering til Advokattilsynet.
Advokattilsynet kan etter søknad frita en ansatt advokat fra ansvaret for gjennomføringen av regnskapsplikten etter advokatloven § 42. Se advokatforskriften § 29. Fritak fra dette ansvaret gir også fritak fra plikten til å rapportere til Advokattilsynet etter advokatforskriften § 36, jf. bestemmelsens fjerde ledd. Advokaten som får fritak, skal avgi en erklæring til Advokattilsynet.
Vi gjør oppmerksom på at det ikke gis fritak fra ansvaret for gjennomføringen av regnskaps- og revisjonsplikten for en som er eier eller styremedlem i advokatforetaket, eller som er oppnevnt som foretakets hvitvaskingsansvarlig. Det gis heller ikke fritak dersom advokaten håndterer klientmidler på vegne av foretaket, jf. advokatforskriften § 29 første ledd, annet punktum.
Skjemaet «Søknad om fritak fra regnskapsplikten» finner du her. Dersom vilkårene for å gi fritak fra dette ansvaret ikke er oppfylt, eller Advokattilsynet ikke mottar søknad om fritak, vil advokaten bli registrert med ansvar for gjennomføringen av regnskapsplikten etter advokatloven § 42 annet ledd.
Plikten til å betale bidrag til Advokattilsynet og Advokatnemnda
Når Advokattilsynet vurderer at de øvrige vilkårene for å få advokatbevilling er oppfylt vil Statens innkrevingssentral sende deg en faktura for betaling av bidrag til Advokattilsynet og Advokatnemnda. Dersom advokatbevillingen innvilges etter 1. juli betales kun halvt bidrag for det aktuelle året, jf. advokatforskriften § 15 annet ledd. Mer informasjon om det årlige bidraget som skal betales til Advokattilsynet og Advokatnemnda finner du her.